
Çin Ayın Karanlık Tarafında.
Uzay hala insanoğlu için uçsuz bucaksız bir okyanus iken merakımızdan ödün vermeyip bu okyanusun derinlerine dalış yapıyoruz. Her dalıp çıktığımızda yanımızda da biraz bilgi getiriyoruz.(Tabi bu sırada o okyanusu ve ayak bastığımız yeri kirletmeyi de ihmal etmiyoruz.) Getirdiğimiz ise bize bu okyanusun sırlarını ve sınırlarını öğretiyor. Çin dünyadaki hiç bir insanın göremediği Ayın karanlık yüzüne -ki ayın o kısmı karanlık değildir biz göremiyoruz- bir rover indirerek bir ilke imza attı.

Yukarıda gördüğünüz garip şeyin adı Chang’e-4. Çin uzay programı için hazırlanan Chang’e serisinin dördüncü üyesi. Ayın görünmeyen yüzünün el feneri. 3 Ocak’ta Aya yumuşak iniş yapan araç henüz yeni inmişken bilgi yollamaya başladı bile.

Yukarıdaki fotoğraf Chang’e-4’ün çektiği ve Çinin paylaştığı ayın yüzeyi. Ay’ın Güney Kutbundaki Aitken bölgesindeki Ayın en eski krateri olduğu düşünülen Von Kármán’e iniş yapan araç o çevrede dolaşacak ve bilgi toplayacak. Neden özellikle orası diye sorarsanız o krateri oluşturan meteorun büyük çarpışı ile ayın yer altı bilgilerini yüzeye fırlatmış olma ihtimali yüzünden.
Peki Çin’in Amacı Ne?
Çin misyonunda Chang’e-4’ü Ay’daki mineral araştırması için gönderdi tabi bu arada Rusya ve Amerika’ya da göz dağı vermiş oldu. Çin uzay yarışında kendini ön saflara tekrar attı.