Bilgisayar OyunlarıOyun

Oyun İncelemesi: Undertale

Dikkat Spoiler İçerir!!!

Oyun İncelemesi: Undertale

Bir oyun düşünün 2 boyutlu, 8 bit, üstten bakışlı fakat size 6-7 saatlik enfes bir deneyim sunuyor. The Witcher 3, Dying Light, The Division, Bloodborne, Uncharted 4 ve MGSV Phantom Pain ile aynı yılda çıkıyor, buna rağmen adını çokça duyurmayı başarıyor… İşte o efsanenin adı Undertale.

undertale

 

Peki Nedir Bu Undertale ? Spoiler İçerikli Anlatımla Devam Edelim…

Undertale, TobyFox’un GameMaker: Studio kullanarak yaptığı 8 bitlik RPG türünde bir oyundur. Peki nasıl adını bu kadar fazla duyurmayı başardı? Bu kısmı açıklamadan önce gelin konusuna bir bakalım: Oyun, insanlar ve yaratıklar arasındaki savaşı konu alıyor. Savaşı insanların kazanmasıyla canavarlar yeraltına güçlü bir büyüyle hapsediliyor. Bu büyüyü aşmak için bir insan ve bir canavar ruhunu birleştirmek ya da yedi insan ruhuyla bariyeri kalıcı olarak kırmak gerekiyor. Bir gün gidenlerin asla geri dönemediği Mt.Ebott adındaki dağa bir çocuk tırmanıyor. Oyunun ana karakteri , cinsiyeti belirsiz(kız olduğunu düşünüyorum) olan Frisk adındaki bu çocuk dağın içine, yaratıkların dünyasına düşer ve insanların arasına dönebilmek için yolculuğa başlar. Kısaca oyunun hikayesi böyle bu kadar basit bir hikaye nasıl olur da aşırı derecede kompleks bir hale gelir anlamış değilim. Yaklaşık 11 adet ana karakterimiz var vakit kaybetmeden onlara bakalım.

 

Frisk

Ana karakterimizin adıdır. Frisk yanlışlıkla yer altına düşüp Chara’nın golden flower(altın çiçek)lı mezarına düşmüştür. Bu yüzden Chara’nın kötücül ruhu Frisk ile birleşmiştir. Frisk’in iki seçim şansı vardır soykırım yapmak ya da Barışçıl bir şekilde ilerlemek.^Soykırım yaparsa Chara’nın yardımını alacaktır. Eğer Soykırım yaparsa oyunun sonunda ruhunu Chara alacaktır. Ruhu 7 insan ruhu arasından “Kararlılık”tır. Kararlılık 7 ruh arasında en güçlü ruh olarak bilinmektedir.

 

Chara

Genocide (kötü son)‘da bazen bizim dışımızda “Frisk” i kontrol eden bir karakter. Yaşadığı yerde insanlardan nefret ettiği için Ebott dağına çıkmış ve içine düşmüştür. Yer altında Asriel ve ailesi ile tanışmış ve onlarla birlikte yaşamaya başlamıştır. Canavarların dışarı geri dönebilmeleri ve özgür olmaları için 6 insan ruhuna ihtiyaç duyulduğunu anlamıştır. Canavarları yer altından kurtarmak için kendini feda etmeye karar verir ve altın çiçekleri yeyip hastalanır. Ölüme yaklaştığını anladığında Asriel’e kendi köyündeki çiçekleri son bir kez görmek istediğini söyler. Chara öldüğünde Chara’nın ruhunu alan Asriel bariyeri geçip dışarı çıkmış ancak insanlar tarafından yanlış anlaşılıp katledilmiştir.

 

Alphys

Asgore’un kraliyet bilim kadınıdır.Undyne’den hoşlanmaktadır ve Mettaton adlı şov robotunun mucididir. Yuvarlak gözlükleri ve çıkık dişleri vardır. Ten rengi sarıdır. Başka bir bilgi sunulmamış bize. Alphys hakkında tek bildiklerimiz bunlar.

 

Asgore

Yer altının yöneticisi, Asriel’in babası ve Toriel’in eski eşidir. Oğlunun ölümünden sonra 7 insanın ruhlarının alınmasını emretmiştir. Final bossu olarak karşımıza çıkan Asgore kendince doğru olduğunu düşündüğü hareketler yapar malesef 🙁

 

Asriel

İsmini AS-gore ve to-RİEL den almıştır. Canavarların kralı Asgore’un ve Toriel’in oğludur. Yer altına düşen çocuklardan biriyle çok yakın arkadaş olmuştur. Bu kişinin adı Chara’dır. Asriel ile Chara uzun süre arkadaş kalmışlardır. Asriel, Chara’nın son dileğini yerine getirirken insanlar tarafından katledilmiştir. Sonrasında yer altında Flowey adlı bir çiçek olarak tekrar yaşamaya başlamıştır ama eskiden hissettiği duyguları artık hissetmemektedir. Bu dünyanın adaletsiz olduğunu düşünüp kötü biri olmuştur.

 

Mettaton

Dr.Alphys’in yaptığı bir robottur. Hotland’da şov programları yapar ve Frisk’i yakalamaya çalışıyordur. Boss savaşından önce yaptığı açıklamada tüm yakalama hikâyesini Alphys’in yaptığını ve Metatonun insanı yakalamaya çalışırken insanı kurtarıp kahraman olmak istediğini söylemektedir. Ve bununla yaptığınız mücadele sizi aşırı derece sinir edebilir.

 

W.D. Gaster

Adındaki W.D. harflerini kendi yazı fontu olan”wing ding” yazı fontundan alır. Adının ilk harfi olan “G” nin wing din”g” deki g harfinden aldığı düşünülmektedir. Geri kalan Aster da Sans’ın “Genocide” da uyurken çıkan Z harfidir. Eski kraliyet bilim adamıdır. Core’u yapan kişidir. oyunda “Gaster takipçileri” adındaki karakterlerin verdiği bilgilere göre yaptığı icadın içine düşmüş ve uzay-zaman da parçalara ayrılmıştır. Fakat takipçilerden birinin “Seni duyan biri hakkında konuşmak kabaca olur” demesinden aslında ölmediğini anlayabiliriz. True lab. da eksik olan 17. girdinin wing ding (W.D.Gaster’ın yazı tipi) yazı tipi ile yazılmıştır. Ve easter egg olarak görülür.

 

Papyrus

Adını kendi yazı fontu olan “Papyrus” yazı fontundan almaktadır. Sans’ın küçük kardeşidir. Snowdin’de yaşıyor ve Undyne’dan savaş dersleri alıyor. En büyük hayali kraliyet muhafızlarına katılmaktır ve bunun için bir insan yakalaması gerekmektedir. Kendisini ‘Muhteşem Papyrus’ diye adlandırmaktadır. Övünmeyi ve spagettiyi sever. Aynı zamanda Papyrus ile savaşmayarak en iyi arkadaşlar olabilirsiniz.

 

Sans

Kendisi bir iskelettir. Adını kendi yazı fontu olan “Comic sans”(ve tam anlamıyla esprileriyle uyuşuyor) dan almaktadır. Snowdin’de kardeşi Papyrus ile birlikte yaşamaktadır. Kelime oyunu içeren şakalar yapmaya bayılır. Papyrus’un ağabeyidir. Sans oyunun en güçlü karakterlerinden biridir. Ve oyunun ilerleyen kısımlarında bizi yargılamaktadır. Oyunda Sans, Flowey, Chara ve Oyuncu (Frisk) dışında kimse zaman çizgilerini ve paralel evrenleri bilmemektedir. Toriel ile yakın arkadaştır. Genocide (Kötü Son)’ın son Boss’udur. True lab da tıpkı Sans’ın yazı tipinde olduğu gibi küçük harfle yazılmış bazı girdiler vardır. Kötü sonda da bahsettiği zaman ile ilgili yaptığı çalışmalar ve evinin arkasındaki küçük laboratuvar Sans’ın eskiden True lab. da çalışmalar yaptığını göstermektedir.

 

Toriel

İsmi Tutoriel (öğretici)den geldiği düşünülmektedir. Yer altındaki dünyaya girmeden önce bize, ve yer altına düşen başkalarına yardım eden harabelerin koruyucusudur. Oyundaki ilk Boss dur. Yer altının kralı Asgore ile bir çocuğu vardır(Asriel). Asgore’un Asriel’in ölümünden sonra yeraltına düşen her çocuğu öldürme yemini etmesi ile Toriel Asgore’u terk etmiştir.

 

Undyne

Kraliyet muhafızlarının başıdır ve balık şeklindedir. Undernet üzerinde “StrongFish91″ olarak bilinmektedir. 7 insan ruhunu toplamakla görevlidir. Alphys’ten hoşlanmaktadır. Genocide (Kötü Son)’da Undyne The Undying (Ölümsüz Undyne) görümününde bu rotanın 3 Boss’undan biridir.

 

Ana Karakterlerimiz Bu Kadar Fakat Undertale’i Bu Kadar Farklı Kılan Bu Kadar Akılda Kalıcı Yapmasını Sağlayan Etmenler Ne?

  • Oyun içerisindeki müzikleri
  • Mekan tasarımının harika olması
  • Asla baymayan hikaye anlatımı
  • Değişik bir oynama şekli(Buna birazdan değineceğiz)
  • Birden fazla sonu olması

Bunlardan önce ilk olarak oyun içerisindeki müziklere bakalım.

 

Undertale Oyunda Kullanılan Müzikler

Başta hepinizin bildiği Megolovania olmak üzere 101 adet şarkı bulunmaktadır. Hepsinin adına bakmak isterseniz buraya tıklayarak bakabilirsiniz. Müzikleri inanılmaz hoştu ve tam olarak oynadığımız mekana, kişiye bağlı nokta atışı yapabiliyordu ki bu da oyun devamlılığı için müthiş bir etmen. Her şarkısı apayrı güzel bana göre müzik kısmında farklı bir şey söylemeye gerek kalmadı sanırım.

 

Undertale Mekan Tasarımları

Kalıntılar

Oyunun başlangıç yeri olarak karşımıza Kalıntılar adlı mekan çıkıyor peki bu mekanın hikayesi nedir gelin hep birlikte bakalım.

Karakterimiz, Flowey tarafından saldırıya uğradıktan sonra bu harabeye gelir ve içeri girer. İçeride ilk kez Toriel ile karşılaşırız ve birlikte hareket etmeye başlarız. Burada oyunun mekaniklerini karşımıza neler çıkabileceğini anlatıyor bize ve bu anlatım o kadar iyi yapılmış ki 7’den 70’e herkesin anlyabileceği bir dil kullanılmış oyunu öğrettikten sonra Toriel bizi harabe içerisinde bırakarak eve doğru gider. Bizde onu takip ederek Torielin evine gideriz. Kısaca anlatmak gerekirse bu şekilde.

 

Snowdin

Torielin evinden çıktıktan ve Snowdin ormanını geçtikten sonra karşılaştığı kasabadır. Snowdin adlı mekanın hikayesin göz atalım

Burada 2 adet hikaye geçiyor biri Genocide(Kötü yol) diğeri ise Tarafsız yol ama bu kadar detaya inmeyeceğim, burası Sans ve Papyrus ile karşılaştığımız yerdir.

 

Şelale

Şelale adını verdiğimiz bu mekan Undyne ve Mettaton ile karşılaştığımız aynı zamanda savaştığımız yerdir. Undyne burada bizim kahramana yani Frisk’e saldırır aynı zamanda burada Undyne savaştığımız son karakterdir.

 

Cehennem Adası

Türkçeye Sıcak Ada veya Cehennem Adası olarak çevirebileceğimiz mekandır. Undyne’yi yendikten sonra kahraman Hotland’a devam eder. Üç yolla karşılaşır. Biri River Person’in ilk örneğine biri Lab’a, diğeri asansöre götürür . Kraliyet Muhafızları başlangıçta asansörü engeller. Fakat sonrasında kahraman Laboratuvara girer ve Alphys ile tanışır. Kısa bir süre sonra, Mettaton kendini sunar ve kahramanı bir sınav programına dahil eder.

 

Çekirdek

Buranın adı Çekirdek. Burası final öncesi gittiğimiz mekandır. (Ufak bir bonus bilgi Undertale olaylarından önce Çekirdek, eski kraliyet bilimcisi WD Gaster tarafından inşa edildi)

 

Mekan tasarımlarını az çok görmüş olduk daha bir çok farklı mekana gittik fakat ana mekanlar olarak genelini ele almış bulunduk. Şimdi ise gel gelelim oyunun hikaye anlatımına.

 

Undertale Hikaye Anlatımı

Başlangıçta böyle bir anlatım sunan Undertale, oyuna başladıktan sonra yine az çok bu tarzda hikaye anlatımı yapmıştır. Yani ses yok, sadece harflerin yazılma sesi duyuluyor fakat bu sizi rahatsız etmiyor her karakter tasarımına özel müziğin olması, bu konuşmama olayını size unutturuyor.

 

Undertale Oynanış ve Oynama Şekli

Undertale’de daha önce görmediğimiz sade, zor fakat bir o kadar eğlendiren bir oynanışa sahip.

Genel olarak bu şekilde. Karşımıza çıkan seçeneklerle birlikte istersek rakibimizi öldürebilir istersek konuşarak arkadaş olabiliriz. Unutmayın Undertale’de yaptığınız bütün seçimlerin bir bedeli vardır. Alt tarafı özetlersek sol taraftaki öldürmek için saldırdığımız yerdir, ACT kısmı yapabileceğimiz seçenekler mesela bu köpeği besleme, köpekle oynama, konuşmama veya konuşma kullanabiliriz. İtem kısmında sahip olduğumuz eşyaları görüyoruz can arttırmak için kullandığımız yemek vs.  Mercy kısmında rakipten kaçabiliyoruz fakat belirli bir dostluk seviyesine gelmeden kaçmamıza izin verilmiyor.

 

Savaş esnasında böyle gözüküyor ortada duran kırmızı kalp biziz ve rakipten gelen saldırılardan kaçmaya çalışıyoruz. Her rakibin farklı saldırı çeşitleri var örneğin burada aşağıdan yukarı doğru çıkan parçacıklar olurken, bazı yaratıklarda sağdan soldan gelme veya bulunduğunuz konuma ateş etme gibi bir çok çeşidi bulunuyor.

 

Undertale Son Çeşitleri

Doğal Son

Oyunda, normal bir şekilde gidersen yani kimseyi öldürmezsen son bossta yani Sansa geldiğinde çeşitli varyasyonlar ile sana cümleler kurar. Aynı şekilde diğer karakterler için de geçerli örneğin gelen eşyaların hiçbirini kullanmadığında, Papyrus’u öldürmediğinde, Bandajı asla çıkarmadığında ve Seviyen 1 olarak kaldığında Sans, kahramanın kendilerine meydan okuma yeteneğini yorumlar, ancak ona övünmemesini söyler.” Gelen eşyaları kullanmayıp fakat bu sefer seviye farketmeksizin aynı şekilde Papyrus’u öldürmeden (bandajı çıkarıp çıkarmaman önemsiz) gittiğinde Sans bu sefer sana yiyecek bir şeylerin olup olmadığını söyler. Bandaj hala takılı durup Papyrus’u öldürmediğinde (diğer şartlar klasik level fark etmez gelen eşyaları kullandığında) Sans, kahramanın hala başlangıçta verilen bandajı giyip giymediğini yorumlar. Oyunu kaydetmeden, tek seferde bitirip aynı zamanda Papyrus’u öldürmediğinde Sans kahramana oyunu kaydetmesini söylüyor. Kardan adamın parçasını elinde tutup, aynı zamanda Papyrus’u öldürmediğinde Sans, belirli bir kardan adamın gerçekten mutlu olduğunu belirtiyor. Eğer ki Papyrus’u öldürüp hiçbir şartı yerine getirmeden Sans ile karşılaşırsanız size mesajını bırakıp savaşmaya başlar.

Bakın sadece normal olarak bitirdiğimizde bile birden fazla olasılık bulunduran bir oyundan bahsediyoruz. Bu gerçekten taktire değer bir durum, keşke bu oyuna benzeyen oyunlar gelse de oynasak (deltarune var fakat o undertale’den önce neler olduğunu anlatıyor yani Chara ile oynuyoruz.)

 

Gerçek Pasifist Son

Bunu gerçekleştirmek için oldukça fazla gereksinime ihtiyacınız var:

  • Asla kimseyi öldürmeyin konuşarak veya kaçarak anlaşmaya varın.
  • Papyrus ile savaştıktan sonra evini ziyaret edin ve onunla Hangout’u tamamlayın
  • Undyne’in peşinden koştuktan sonra , yakındaki su soğutucusundan bir bardak su alın ve üzerine dökün.
  • Şelaleye dönün ve Undyne’nin evine gidin. Papyrus dışarıda bekliyor. Eve girmek için onunla konuşun, ardından Undyne ile “yemek pişirme dersi” adında sahte savaşı tamamlayın.
  • Mettaton ile şovmenlik yarışmasında 10.000 derecelendirme puanı alın.

Gerçekten zahmetli fakat yapmanızı tavsiye ederim.

  • Doğal Rota daha önceki bir oyunda tamamlanmadıysa, önce tamamlanması gerekir. Bir sonraki EXP / LV / Seviye kazanılmamış olması koşuluyla bir sonraki olay serisi iki şekilde tetiklenebilir: Doğal Güzergah tamamlandıktan sonra oyundan normal olarak başlayarak veya Doğal Güzergahın son kayıt dosyasını yeniden yükleyerek hallediniz.
  • Çekirdekten MTT Resort’a doğru , iki yeri birbirine bağlayan köprüye geri dönün . Orada Undyne kahramanı çağırırız ve ona bir mektup vermesini isteriz.
  • Undyne’nin Mektubu almak için Papyrus’un evinin dışındaki Undyne ile konuş.

Birkaç maddesi daha var fakat hepsini yazmayacağım. Bence sadece okuyarak değil kendiniz oynayarak denemeniz çok daha sağlıklı ve eğlenceli olacaktır.

 

Soykırım Sonu

Adından anlaşılacağı gibi herkesi öldürerek gittiğimiz yoldur. Öldürdükçe seviyemiz artar ve seviyeye bağlı olarak canımız da artar. Bu mod da istediğiniz kadar oyunu kaydedebilirsiniz bu herhangi bir şeyi değiştirmez, doğal son gibi kaydetmeme ihtiyacı yoktur. Bu şekilde sona vardığımızda, Sans ile savaşırız. İşte, savaştıktan sonra oyun bitiminde her şey değişiyor eğer ki bu sondan sonra oyunu açarsanız sadece uluyan rüzgarlı siyah bir ekran belirir ve oyunun penceresi gelir. Girişler hiçbir şey yapmaz ve oyuncu Chara’nın onlara hitap etmeden önce on dakika beklemesi gerekir. Chara, oyuncuya dünyayı yok ettiklerini hatırlatır ve sonra oyuncunun sonuçlarının üzerinde olup olmadığını düşünür.

  • Oyuncu “EVET” seçeneğini seçerek onaylarsa, Chara basitçe “Aynen” der.
  • Oyuncu “HAYIR” ı seçerse, Chara onlara “Peki ne arıyorsun?” der.

 

Chara taviz verebileceklerini ve kahramanın ruhu karşılığında dünyayı geri getireceklerini öne sürüyor. Oyuncu bu değişimi kabul ederse, oyun kapatılır ve bir sonraki açılışında normal şekilde yüklenir gibi görünürken PS4, PS Vita ve Switch sürümleri hemen sıfırlanır. Oyuncu teklifi reddederse, Chara oyuncudan ayrılır  ve oyun yeniden başlatılmaz ve oyuncu on dakika daha beklemezse tekrar ortaya çıkmaz. Chara daha sonra anlaşmayı tekrar teklif eder. Teklif kabul edildikten sonra oyun kapanır. Yeniden açıldığında oyun, oyuncunun oyunu yeni yüklediği gibi, bir adlandırma istemi verildiği gibi çalışır. Gelecekteki tüm Gerçek Pasifist ve Soykırım sonları değiştirilir yani tekrardan oynarsanız farklı bir sonla karşılaşacaksınız. Doğal Güzergah sonları değişmeden kalır. Oyuncu ruhunu sattıktan sonra tamamlanan rotalara genellikle “ruhsuz” rotalar (yani “Ruhsuz Gerçek Pasifist Yolu”) denir. Bu teklifin ardından herkesin hafızasını silen ve bu nedenle oyuncu kullanıldığında bir sonraki Nötr Rota oyununda Photoshop Flowey ile savaşır .

 

Zor Mod Sonu

Evet gelelim sona kalan oyun sonu seçeneğine. Bu seçeneği oynamak için başlangıçta isminizi girmeniz gereken yere Frisk olarak girmeniz gerekir. Burada başladığınızda savaştığınız bütün yaratıklar final halini alıp karşınıza çıkar fakat, Toriel ile savaşmaya başladığınızda savaşın ortasında bir köpek araya girer ve garip bir diyalog başlar . Diyaloğu anlatmayacağım oynamanız daha iyi olur. Ve Toriel’i geçecekken oyun biter en sonda da şu ifade yer alır “Zor olan bu mod da oyunu bitirmek değil asıl zor olan bu mod da Undertale’ye devam edemeyecek olman” gibi bir ifade kullanarak oyun biter.

Evet Undertale adlı oyunumuz bu şekildeydi fakat yazıyı bitirmeden önce bir çok yerde Flowey adlı karakteri söyledik, belirttik peki kimdir bu Flowey gelin hep birlikte bakalım.

 

Normal Flowey

Flowey adını verdiğimiz karakter bu şekildedir başlangıçta bize “Eğitim” veren karakterdir. Renk olarak altın sarısı bir çiçektir. Başlangıçta Flowey bir dostmuş gibi bizimle konuşur. Kahramanı sık sık “Howdy!” Gibi güney argo ile selamlıyor, kendini “en iyi arkadaşın” olarak adlandırıyor. Bu dostluk kılıcını bıraktığında, kahramanı sık sık “aptal” olarak adlandırır. Flowey, “öldür ya da öldür” felsefesini takip ettiği için kahramanı herkesi öldürmeye yönlendirir. Buna rağmen, herhangi bir canavarı öldürürlerse Harabelerin sonundaki kahramanı eleştirir. O manipülatif, aldatıcı ve kurnaz bir planlayıcıdır ve şartlar gerektiriyorsa kibar bir tavır takınır. Bir zamanlar kaydedebildiği için anılarını oyun kayıtları arasında saklıyor. Soykırım Rotası’nın sonucundaki kendi hayatını kurtarmak için kahramanını yatıştırmak için eski babasını öldürdüğü için son derece korkak olduğu da gösteriliyor. Bu floweyin kim olduğunu az çok göstermiştir. Bir de Photoshop Flowey  adını verdiğimiz hali vardır.

 

Photoshop Flowey

Oyunu soykırım olarak bitirirsek bahsettiğimiz gibi tekliflere cevap verdiğimizde bizi böyle bir yaratık karşılar ve bununla savaşmak zorunda kalırız. Oyunu kapatıp açsanız dahi sizi yine bu bölüme atacaktır o yüzden boşa çabalamayın fakat, Floweyin bu halini yenip sonrasında oyuna yeniden başlarsanız sizi başlangıçta Flowey karşılamaz çünkü, Flowey oyun dosyalarından silinir aslında adı değişir sanırım adı ??!??? gibi bir şey oluyordu. Ben oyunu gecenin bir vakti bitirdiğimde bu karşıma çıkmıştı oyunda bir sorun olduğunu sandım ve bununla savaşırken inanılmaz gerildim baksanıza şunun tipine. Neyse, artık sona gelelim benim Undertale hakkında söyleyeceklerim bu kadar kendinize iyi bakın ve kesinlikle Undertale’yi oynayın.

Toby Fox’un Eseri Undertale Gizemleri

Undertale Puanlama

Metascore - 9.2
Metascore içerisindeki kullanıcı puanı - 8.4
Gamespot Puanı - 9
IGN Puanı - 10
Yazar Puanı - 10

9.3

10

Piyasaya sürülme tarihi: 15 Eylül 2015 - Geliştirici: Toby Fox - Kullanılan Motor: GameMaker: Studio - Mod: Tek oyunculu oyun - Tasarımcı: Toby Fox - Platformlar: Nintendo Switch, PlayStation 4, Microsoft Windows, Mac OS, Linux, PlayStation Vita

User Rating: 4.55 ( 1 votes)
Etiketler

Eren Demir

21 Yaşında bilgisayar programcılığı bölümü okuyan, anime izleyen, karantina günlerinde inanılmaz derecede can sıkıntısı yaşayan kendi halinde birisiyim. Bazen anime önerileri bazen deneme veya kafama ne eserse onu yazıyorum

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Sans en güçlü karakterlerden biri diil aksine en güçsüz karakter 1 atk 1 defans sadece hızlı ve saldırılardan kaçıyo tekte ölüyo yoksa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı