Çizgi RomanSinema

Marvel Sinematik Evren ve Çizgi Roman Arasındaki Farklar

Marvel Sinematik Evren ve Çizgi Roman Arasındaki Farklar

Hepinizin bildiği üzere Marvel 2008’de çıkarmış olduğu Iron Man filmiyle sinematik evrenini resmen başlatmış ve daha sonrasında çıkan filmleriyle de bu evreni genişletmiş içini güzelce doldurmuştu. Evreni oluştururken veya içini doldururken kaynağı şüphesiz çizgi romanlardı. Ama tabi şu anda Marvel sinematik evrenindeki çoğu şey çizgi romandan farklı hatta bazı durumlarda kopuk ilerlemekte. Çizgi romandaki bir şeyi direkt olarak beyaz perdeye yansıtmanın kolay olmadığını biliyoruz. Ancak bugün listede benim gibi birçok kişinin de canını sıkmış olan sinematik evren- çizgi roman evreni farklılıklarına göz atacağız. Her şeyden önce karakterlerin güçlerini ve ufak olayları listenin dışında tuttuğumuzu belirtmek isteriz. Zaten karakterlerin tam gücünün beyaz perdeye yansıtılmadığı, güçlerinin indirgendiği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Şimdi lafı fazla uzatmadan Marvel sinematik evren ve çizgi roman arasındaki farklar ‘a geçelim.

 

Thor’un Orijin Hikayesi

thor - Marvel Sinematik Evren ve Çizgi Roman Arasındaki Farklar

Thor’un güncel sinematik evrende 3 filmi bulunmakta. Ancak benim bahsedeceğim konu 2011 yılında çıkmış olan ilk filmiyle alakalı. Bilindiğiniz gibi bir karakterin ilk çıkan solo filmi onun orijin hikayesini anlatır. Bize karakteri tanıtır gücünden bahseder, gücünü nasıl kazandığından bahseder. Thor’un orijin hikayesi ise sinematik evrende çizgi romana göre biraz farklı, ne birazı ya baya farklı işlenmiş. Şimdi öncelikle çizgi roman evrenindeki orijin hikayeden bahsedip, sonrasında sinematik evrenle kıyaslama yapacağım. Çizgi romanda; Thor, Asgard’ın en yüce tanrısı Odin ve yerkürenin tanrıçası Gaea’nın oğludur. Yıldırım kontrol etme gücü bahşedilmiştir, daha sonralarda cüce Eitri uru metalinden bir çekiç döver evet çekiç mjolnirdir. Bir yerden sonra kanı hızlı akan Thor Odine karşı taşkınlık yapar ve bütün gücü elinden alınır, Dünya’ya sürgün edilir. Buraya kadar okuyup “E bu ne her şey aynı hani nerde farklılık?”dediğini duyar gibiyim. Deme gel anlatacağım.

Sevgili arkadaşlar her şey buraya kadar sinematik evrende de böyle işleniyor ama bundan sonrasında ipler biraz kopuyor. Çizgi romanda Thor Dünya’ya gönderildikten sonra hafızası Odin tarafından siliniyor ve topal bir doktor olan Donald Blake kimliğini veriyor. Hayatına doktor olarak devam edip hastalara ve muhtaç olanlara yardım etmeyi öğrenince Odin’in saygısını kazanır ve Odin ona eski gücünü bahşeder. Ve böylelikle Thor’un iki kimliği olur Donald Blake olarak Dünya’da kalır ve Avengers’a katılır. Sinematik evrende ise Thor Dünya’ya gönderildiğinde Thor olduğunun bilincindeydi ne Donald Blake kimliğindeydi ne de topladı.

 

Orijinal Avengers Kadrosu

orijinal avengers - Marvel Sinematik Evren ve Çizgi Roman Arasındaki Farklar

Sinematik evrendeki orijinal Avengers kadrosunu “Say” desem sayamayacak olanınız yoktur. Cap, Iron Man, Hulk, Thor, Black Widow, Hawkeye. Aslında baktığınız zaman Avengers’ın kurucu kadrosuyla yakından uzaktan alakası olmayan bir ekiptir bu. Elbet bu saydığımız isimler bir aralar Avengers’ta görev almış veya sonradan katılmışlardır ama çizgi romandaki asıl kurucu ekip; Iron Man, Thor, Hulk, Ant Man ve Wasp üstelik Hulk ikinci sayıda kavga ederek ekipten ayrılmıştır. Sadece Avengers’ın ilk sayısında görünmesine rağmen kurucu üyelerin arasında sinematik evrende görüyoruz. Captain’a gelirsek o gruba ancak dördüncü sayıda dahil olmuştur. Hawkeye 16.sayıda, Black Widow ise uzun yıllar sonra ekibe dahil olmuştur. Hatta küçük bir bilgi olarak ekibe Avengers ismini Wasp’ın koyduğunu da verebiliriz. Bu denli önemli iki karakterin(Ant Man ve Wasp) sinematik evrene geç dahil olması, hatta Avengers’la bu kadar geç bir araya gelmesi benim açımdan gülünç bir olay.

 

Ultron’un Gerçek Yaratıcısı

Ultro - Marvel Sinematik Evren ve Çizgi Roman Arasındaki Farklar

Avengers’ın ikinci filminin kötüsü olan Ultron’un ortaya çıkış anı da farklılık göstermektedir. Sinematik evrende Ultron, Bruce Banner ve Tony Stark’ın bir hatası olarak lanse edilse de aslında Ultron bahsettiğim iki isimle de yakından uzaktan alakası yoktur. Hayır aslında vardır, ama sinematik evrende bunu böyle yapamazlardı çünkü hatalar hataları doğurdu. Şöyle ki çizgi romanda Ultron Tony veya Bruce’un değil Hank Pym’in bir hatasıdır ve tıpkı filmdeki gibi bir Avengers düşmanıdır. Sadece sinematik evreni bilen insanların kafasındaki soru işaretlerini tahmin eder gibiyim. Bir önceki maddede bahsettiğim gibi Avengers’ın kurucu üyelerinden birisi de Ant-Man’dir ve bu Ant-Man şüphesiz ki ilk Ant-Man olan Henry “Hank” Pym’den başkası değildir. Çizgi romanda gözüken dört farklı Ant-Man vardır ama Avengers’ın kurucu üyesi olan Ant-Man Hank’tir. Yani bizim sinematik evrende şu yaşlı halini gördüğümüz. Eğer ilk Avengers filminde Ant-Man’i ekibe dahil etselerdi ve o Ant-Man de Scott Lang yerine Hank Pym olsaydı belki de ikinci filmde çizgi romandan kopuk ilerlemek zorunda kalmazlardı.

 

Unworthy Thor ama Unworthy de Değil

Unworthy Thor

Avengers Endgame’i izlerken film boyu kafamdaki tek soru buydu: “Ulan şimdi bu Thor Unworthy mi? E ama mjolniri kaldırabiliyor, ne yapmış lan bu adamlar?” Neyse ki Unworthy Thor olduğunda net bir şekilde karar kılamadım çünkü dediğim gibi adam Mjolnir’i kaldırabiliyordu. Lakin hal ve hareketleri tam anlamıyla Unworthy Thor’du. Şöyle ki Thor’un çizgi romanda mjolnirin gücüne layık olmadığı bir zaman var. Şimdi neden layık olmadı falan muhabbetine hiç girip uzatmak istemiyorum. Layık olmadığı yani Unworthy zamanında kendini Asgard mahzenlerinde sürekli içkiye vuruyordu. Diğer işlerle uzaktan yakından alakası yok sürekli içki ve o zamanlar Mjolniri kullanamadığından kullandığı silah Stormbreaker’dı. Şimdi Endgame’e dönüp baktığımda da karşılaştığım manzara benzer ama sinirimi bozan olay başka. Ya abi, Allah aşkına bu adam insan metabolizmasına mı sahip ki yedikleri içtikleri bunda göbek yapsın. Ya Thor’un bira göbeği mi olur gözünüzü seveyim Russo Brothers neden şaka yapıcam diye Kudretli Thor’u maymuna çeviriyorsunuz. Ve enteresan bir şekilde Unworthy tavırlar sergilese de Mjolniri kaldırabilmesi bana aşırı ironik gelmiş olacak ki listeye dahil ettim. Bu bir farklılık değildi, hata da değildi sadece hoşnutsuzluk uyandırmıştı bende. Paylaşayım istedim.

Sevgili arkadaşlar listenin sonuna geldik. Tabi farklılıklar bunlarla sınırlı değil daha nice farklılıklar var sinematik evreni ve çizgi roman evreni arasında. Ancak en göze çarpan bunları ve ben de bunları ele aldım. Gözüme çarpan daha farklı şeyler olursa bu yazının bir ikincisini yazarım. Siz de yorumlarda gözümden kaçırdığım farklılıkları benimle paylaşıp yardımcı olabilirsiniz.

Venom Kimdir? Simbiyot Venom Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Etiketler

Ömer Mert Yüksek

Zamanının çoğunu oyuna ayıran birisi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı